maandag 5 september 2016

Ik wil niet.Echt niet. Nee, maar echt, echt niet...

Toen ik het twee weken geleden in mijn agenda zette, zat ik vol energie en keek ik ernaar uit om er op uit te gaan.

Maar nu? Nu lijken de letters in mijn agenda wel op te gloeien. “Netwerkbijeenkomst. 17.30 uur.” Maar ik wil niet naar buiten. Ik wil eigenlijk even niets.

Maar ik ga toch, want de afspraak is al gemaakt. De bijeenkomst is gezellig en het gesprek wat volgt is heel eerlijk en open. We hebben het erover dat je soms volop energie hebt om te netwerken en soms niet. Ik hoor mezelf ineens vertellen dat ik één week in de maand heb waarin ik het moeilijk vind om mezelf te laten zien. Terwijl ik dat de andere drie weken juist het leukste vind wat er is. En dat ik daarvan baal... Ik schrik ervan dat ik dit deel. Oei, de netwerkvrouw die ook weleens niet wil netwerken... Maar wat blijkt? Ik ben niet de enige die dit heeft.

Dat ik niet de enige vrouw ben met een cyclus was niet echt een openbaring voor me, maar dat die cyclus op veel vrouwen zoveel meer invloed heeft dan het kopen van pijnstillers en maandverband op het juiste moment, had ik niet gedacht. Ik heb het niet over PMS, want dat roept beelden op van vrouwen die serviesgoed door de kamer smijten en daarna in bed kruipen met warme kruiken en een paar flessen wijn. Nee, zo extreem is het allemaal niet. Het gaat om een subtiele verandering gedurende de maand, die ook je bedrijf beïnvloedt. En waar jij misschien ook tegen vecht, maar nog nooit duidelijk hebt opgemerkt.

Zoals je waarschijnlijk wel weet, geloof ik er heilig in dat je bedrijf erbij gebaat is als je jezelf veel laat zien. Digitaal, maar vooral ook in het echte leven. Ga naar buiten, ontmoet mensen, leg contacten, maak een netwerk, praat, luister en luister nog meer. Vertel wat je doet, wie je bent en wat je nodig hebt en voor je het weet gebeuren er echt heel mooie dingen. Ik vind het zelf heerlijk om dat te doen. Het levert me energie op. Er staan dus ook elke week meerdere netwerkbijeenkomsten in mijn agenda. Heerlijk! Maar elke maand is er ook die ene week waarin dat ineens een heel slecht idee lijkt.

Want ik wil die week eigenlijk niet naar buiten. Ik wil niet volop praten, contacten leggen, mezelf laten zien. Ik wil thuis blijven, ik wil yoga doen en daarna met een roze koek lekker onder een dekentje. Ik wil een beetje verborgen zijn, geborgen zijn. Ik keer naar binnen. En ik zit er nu middenin...

Maar ik had me al aangemeld voor deze bijeenkomst, dus sta ik hier. Het gesprek heeft een interessant wending genomen en ik ben blij dat ik gegaan ben. Maar als ik naar huis ga, voel ik het weer: mijn energiepeil is ver beneden nul. Ik stort op bank en heb daar ook direct spijt van, want de weg naar mijn bed is nu een onneembare drempel geworden. Ik kruip onder een dekentje en val binnen no time in slaap.

De volgende ochtend word ik moe wakker en dan realiseer ik me dat ik een ondernemer ben. Oh man, wat een geluk! Want als ondernemer heb ik een enorm voordeel: ik kan mijn tijd indelen zoals ik het wil!

Ik ben dit keer voor het laatst op het “verkeerde” moment naar een netwerkbijeenkomst gegaan. In mijn agenda staat over vier weken: BINNEN WEEK.
Ik plan in die week weinig activiteiten die een stralende Machella nodig hebben, maar plan juist het bijhouden van de administratie, het bijwerken van mijn website, nieuwe plannen schrijven. Ik hou er rekening mee dat extraverte activiteiten me in die periode meer energie kosten en dat ik er dus geen tien moet plannen.

Zo kan ik mijn energie het slimste gebruiken: ik doe waar ik op dat moment goed in ben. En ik ontzie mezelf als het moet. Ik spaar mezelf en mijn energie. En ik kan zelfs op de lange termijn voorspellen wanneer ik volop naar buiten kan en wanneer ik beter binnen wil blijven. Handig man, zo’n cyclus!

Machella Boot
Zuiver WIT

Natuurlijk ben ik benieuwd of je dit herkent. Hou jij al rekening met je cyclus in je werk, of vecht je je er nog doorheen? Geef jij jezelf de ruimte om te doen waar je op dat moment goed in bent?

Je kunt mij ook je reactie mailen naar info@zuiverwit.nl


4 opmerkingen:

  1. Wat een mooi en persoonlijk verhaal. En briljant idee: de binnenweek :) Zelf nog niet de link gelegd, maar ik ga er eens op letten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Door schade en schande heb ik ooit geleerd beter naar mezelf te luisteren en sindsdien doe ik zoveel mogelijk wat echt goed voelt voor mij, ook al betekent het dat ik op het laatste moment iets moet afzeggen. Het is inderdaad heel herkenbaar dat je dat niet altijd even goed in de gaten hebt en ik ben blij voor jou dat je dat ontdekt hebt. Fijn dat je het deelt met de rest van de wereld zodat ook andere vrouwen zich er weer bewust van worden!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel herkenbaar Machella. Ik probeer tot nu toe maar gewoon een beetje lief voor mezelf te zijn in die week, maar desondanks vind ik het soms moeilijk om te accepteren. Jouw verhaal maakt me ervan bewust dat ik niet de enige ben. Dat het er gewoon bij hoort. En dat helpt toch weer in een stukje acceptatie. Dankjewel daarvoor!

    BeantwoordenVerwijderen