donderdag 10 november 2016

Versla eens wat vaker een draak“Wie zit er nou op mij te wachten?”


“Kan ik dit eigenlijk wel?”

“Er komt een moment dat ik door de mand val.”

“Ik kan hier nog niet mee verder, het is nog niet perfect.”

“Ik moet het ook allemaal alléén doen!”

Herken je ze, deze gedachten? Draken zijn het! Geen grote, gruwelijke, groene draken uit sprookjes, maar onzichtbare draken, die alleen op fluistertoon praten, zo klein zijn dat ze in je hoofd kunnen wonen en daardoor nog veel gevaarlijker zijn dan hun groene broers.

Ze zijn namelijk altijd bij je. Ik zou er haast ‘gezellig’ achter schrijven, maar niets is minder waar. Deze draken steken op onverwachte (en altijd ongewenste) momenten hun koppen op. Net als je een volgende stap wilt zetten, iets nieuws wilt gaan doen, je hoofd boven het maaiveld uit wilt steken, zorgen zij ervoor dat je dat juist niet gaat doen. Ze beperken je, maken je bang, houden je klein.

Welke draken er precies in je hoofd wonen, is voor iedereen anders. Maar tijdens de laatste Ondernemers Vitamine bijeenkomst in Den Haag bleek dat er ook overeenkomsten zijn. De vijf die hierboven staan, wonen in het hoofd van veel van de zesendertig aanwezige vrouwelijke ondernemers. Op de prachtige visual die Janneke de Boer er van maakte zie je er nog een aantal beschreven.

Tijdens deze netwerkbijeenkomst in het HNK hebben we ieder onze eigen draken in de ogen gekeken. Het is de eerste stap om ze klein te krijgen: ontdekken welke draken er eigenlijk in jouw eigen hoofd rondspoken. Luister goed naar je gedachten, zodat je de draken erin kunt herkennen. Breng die onder woorden en ze op papier.

OV-draken.jpg
En dan blijken het inderdaad maar woorden te zijn. Gewone zinnetjes. Geen verlammende toverspreuken, maar opmerkingen waar je over na kunt denken. Waar je met anderen over kunt praten, waar je soms zelfs doorheen kunt prikken.

Bij de netwerkbijeenkomst hebben we ze op ballonnen geschreven en die symbolisch laten knallen. Het zal best een bijzonder gezicht geweest zijn: keurige dames op hakken die zich uitleven op een stel ballonnen. Maar het voelde bevrijdend!

Niet iedere draak laat zich zomaar verslaan. Sommige zijn groot en zijn al heel lang bij je. Sommige zijn juist bijna onzichtbaar, zitten zo diep in je gedachten dat je ze haast niet kunt onderscheiden.

Toch steken ze allemaal bij tijd en wijle hun kop op en dat is het moment voor jou om ze in de ogen te kijken. Te realiseren dat deze gedachte geen waarheid is, maar een draak die jou dwars zit. Ga het gevecht ermee aan. Je zult ze nooit allemaal kunnen verjagen. Maar jij kunt ervoor kiezen om ze te temmen. Doof hun vlammen, knip hun scherpe nagels af en leg ze aan de ketting. Pak hun macht af en bevrijd jezelf!

Ik ben natuurlijk heel benieuwd of jij je draken al kent. Weet je welke er in jouw hoofd wonen? Doordat je deze blog gelezen hebt, ga je er vandaag zeker één ontdekken. Wedden?

Groet!

Machella Boot

Zuiver WIT
Life coach voor vrouwelijke ondernemers
1 opmerking:

  1. Yep, ik heb hem gehoord... Hij fluisterde in mijn oor dat ik maar voor spek-en-bonen meedoe. Maar ik was nu voorbereid ;-)

    BeantwoordenVerwijderen