dinsdag 13 december 2016

De netwerk paradox“Janine is pas nog bij me langs geweest.”
“Oh? Ja, die kon vast wel een massage gebruiken.”
“Nou, zeg dat. Maar we hadden ook zo’n goed gesprek, joh. Ze ging helemaal opgeknapt de deur uit.”
“Dat geeft toch een goed gevoel, he?”
“Zeker! Ik ga haar ook geen factuur sturen, hoor... Ze is echt een vriendin geworden, he?”

Zeg eens eerlijk: hoe vaak heb je je expertise al aangeboden aan een vriendin, zonder daar een factuur voor te sturen?

Je maakt het allemaal mee als ondernemer: je ziet dat je een vriendin enorm zou kunnen helpen met jouw diensten. Of je nu coach, masseuse of advocaat bent, het overkomt ons allemaal. Je wilt haar graag helpen, dus je biedt je diensten aan. De vriendin gaat erop in, want ze heeft het echt heel hard nodig. Je doet een sessie/massage/geeft advies en je vriendin is blij. Jij ook, want iemand helpen geeft een goed gevoel.

Maar zij is niet de enige die jou nodig heeft. Je nicht/oom/achterbuurvrouw/moeder van het vriendinnetje van je dochter snakt ook naar iemand zoals jij. En dat laten ze ook doorschemeren. Natuurlijk help je ze graag en wederom voel je je bezwaard om er iets (of alles) voor te rekenen. Je matst ze. Voor deze keer.

Intussen werk je hard aan het uitbreiden van je netwerk, want je hebt betalende klanten nodig. Je spreekt veel mensen, zorgt dat je zichtbaar bent en zo groeit je aantal kennissen. Die vaak in lastige situaties zitten. Ze hebben echt hulp nodig van iemand zoals jij. Maar ja… je kunt ze daarvoor toch eigenlijk geen factuur sturen? Je kent ze nu echt, je kent hun situatie, je kent hun zorgen. Dan kan je ze toch niet om geld vragen?

Zie je het kringetje? De netwerk paradox ontvouwt zich: je durft aan je eerste cirkel mensen geen factuur te sturen, dus werk je met hart en ziel om je netwerk te vergroten, waardoor je eerste cirkel groeit, waardoor je nog minder mensen een factuur durft te sturen, waardoor je nog harder aan het vergroten van je netwerk moet werken, waardoor… en zo verder enzovoort.

Het is een probleem dat zich meer voordoet bij vrouwen dan bij mannen en nog vaker als die vrouw niet de belangrijkste kostwinner is. We vinden het blijkbaar moeilijk om geld te vragen van vrienden of goede kennissen als dat geld gebruikt gaat worden voor niet-essentiële zaken zoals vakanties of kadootjes. Nu zou ik kunnen zeggen dat je toch vooral wel een factuur moet sturen, omdat je vrienden je hypotheek niet voor je betalen, maar dat argument voelt niet werkelijk.

Daarom daag ik je uit om er op deze manier over na te denken: stel je voor dat je écht inkomen nodig zou hebben, dat jouw inkomen het verschil zou maken. Dat jouw inkomen bepaalt of je deze maand in je huis kan blijven wonen. Of stel je voor dat je het salarissen van een werknemer uit zou moeten betalen en dat je daar dus geld voor nodig hebt.

Wedden dat je het dan ineens helemaal terecht en volkomen normaal vindt om een betaling te vragen voor je diensten? Dat is het namelijk ook.

Je eerste cirkel is heel erg belangrijk voor iedere ondernemer. Het zijn de mensen die jou kennen, die van je houden (of je op zijn minst aardig vinden), die je kunnen (en vaak graag willen) aanbevelen aan anderen. Daar ga je respectvol mee om. En het zijn ook de mensen die respectvol met jou willen omgaan.

Een betaling voor geleverde diensten past daar helemaal in. Want niemand zou iets mogen verwachten voor niets. En eerlijk is eerlijk: meestal doen ze dat ook niet. Het ligt meestal aan ons en niet aan hen. Maar de volgende keer dat je:” Nee joh, daar reken ik niets voor” wilt zeggen, bijt je hard op je tong en bedenk je dat het hier gaat om het uitwisselen van waarde: jij levert een waardevolle dienst en krijgt daarvoor een betaling met een bepaalde waarde. Helemaal in evenwicht!

Maar over waarde praat ik graag een volgende keer met jullie. Dat is op zich al voldoende voor een compleet blog!

Groetjes,
Machella BootGeen opmerkingen:

Een reactie posten